OSGB İLE İLGİLİ BİLGİLER
Günümüzde endüstride nükleer enerji kullanılmakta ve makinalar genişleyen sanayide adım adım gelişmişlerdir. Bu durum yeni tehlikeleri meydana çıkarmıştır. İşçilerin acemi oluşları kazaları çoğaltmış ve buna bağlı olarak ağır yaralanmalar meydana gelmiştir. Eğitimsiz işçi – Koruyucusuz makine yeni kaza nedenlerini ve kaynaklarını ortaya çıkardı. Bu da ağır yaralanmaların artmasına sebep oldu.
Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO) yayınlarına göre;
Dünyada
Her yıl 1.2 milyon insan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybediyor.
Dünyada yılda 125 milyondan fazla iş kazası gerçekleşmekte ve bunun 220.000'i ölümle sonuçlanıyor.
Bu güne kadar oluşan iş kazalarında sakat kalan 500 milyon kişiye, her yıl 10 milyon kişi daha ekleniyor.
Avrupa'da
İş kazası ve meslek hastalıkları sonucu yılda 5.500 kişi hayatını kaybediyor, 75.000 kişi sürekli çalışamaz duruma geliyor. Bunun sonucunda da 149 milyon iş günü ve 20 milyar Euro'luk maddi kaybın meydana geldiği rapor ediliyor.
Türkiye'de
Her gün, 172 iş kazası, 4 iş kazası nedeniyle ölüm, 6 kişi sürekli iş göremez hale geliyor. Kazalar nedeniyle, tedavi giderlerinin yanı sıra ölümle sonuçlanan kazalarda da SSK'nın ödemek zorunda kaldığı tazminat ücretleri ülke ekonomisi için büyük bir kayıp oluşturuyor. Türkiye'de gereken güvenlik önlemleri alınmadığı için meydana gelen iş kazaları nedeniyle yılda 21 milyar TL'lik maddi kaybımız oluyor.
Hem manevi hem de maddi olarak bu kayıpların önlenebilmesi için artık tüm dünyada iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım önlemler alınması gerekiyor. OSGB, bu vahim rakamları olumlu yönde değiştirmek için yasalardan gelen tüm yükümlülüklerin Takip ve kontrolünün yapılmasını sağlıyor.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB), İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ile tanımlanmış; her türlü iş yerine, iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelini sağlayan kuruluşlardır.
OSGB'lerle ulaşmak istenen hedefler;
olarak özetlenebilir.
OSGB, çalışmalarına birinci derecede İNSANİ DUYGULAR YÖN VERMELİDİR. ANCAK alınan tedbirler sonucunda
Pazarda fark yaratmak, Yasalara uygunluğun ispatı, Moral, motivasyon, verim artışı, Maliyetlerin azalması, Sigorta, Müşteri memnuniyeti, Tüm ilgili tarafların memnuniyeti ve İmaj..
İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN EKONOMİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
İŞÇİ AÇISINDAN
İŞVEREN AÇISINDAN
ÜLKE AÇISINDAN
Yargıtay kararı
İşverenin denetim, gözetim ve kontrol sorumluluğu da bulunmaktadır. Her işveren işyerinde, İş Kanunu 73. Maddesi gereği, işyerinde işçi sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak için gerekli olan her türlü önlemi almak ve araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğün, sadece önlem almakla yetinilebileceği anlamı taşımamaktadır. Başka bir deyişle işveren, işyerinde geniş anlamda doğmuş ve doğabilecek tüm tehlikeleri önlemek zorundadır. Bu zorunluluk sonucu olarak işyerinde, işveren bakımından tam anlamı ile geniş bir kontrol mekanizması kurulmalıdır.(İş Kanunu Madde 73, İşçi Sağ. ve İş Güv. Tüz. Mad.4, Yargıtay 10.Hukuk Da. E:1978/2077, K:1978/7889, T:31.10.1978)
DEVLET DESTEĞİ AÇIKLANDI
www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/12/20131224-3.htmYeni mevzuatla;
Maliye Bakanlığı Tarafından Belirlenen Yeniden Değerleme Oranına Göre Hesaplanmış
6331 Sayılı İSG Kanunu'ndaki İdari Para Cezaları
İş kazalarında cezalar
Direkt (Görünür) Maliyetler
Endirekt (Görünmez) Maliyetler
İş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlık hizmetlerinin işveren tarafından karşılanıyor olmasının firmaya maliyeti; aynı hizmetlerin bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden alınmasından daha fazladır. Bu hizmetlerin Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden alınması durumunda firmanın iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için ödemekle yükümlü olduğu;
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından karşılanır ve firma yıl boyu kesintisiz hizmet alır.